Paardencoaching

Zoals ieder kind kwam ik vroeger ook wel eens thuis van school met iets dat me dwars zat. Op zo’n moment stuurde mijn moeder me naar onze pony’s. Daarna kwam ik altijd weer helemaal fris binnen. Dan had ik alles losgelaten en was ik mijn kinderzorgen lekker kwijt. Nu ik daar op terugkijk zie ik hoe waardevol en bijzonder dit is. Het is een groot voorrecht als je tussen de pony’s op mag groeien.

Elke dag weer zie ik hoeveel pony’s kunnen betekenen voor kinderen. Het is veel meer dan alleen plezier in het rijden, leren verantwoordelijkheid te nemen en het opbouwen van een bijzondere band.

Door ons denkvermogen zijn wij in staat om onze negatieve gevoelens te onderdrukken of weg te stoppen. Maar als je dat gevoel onderdrukt, wil dit nog niet zeggen dat het weg is. Een paard merkt dat onmiddellijk en reageert hier op.

Paarden communiceren non-verbaal, oftewel met hun houding, gedrag en uitstraling. Zoals ze op andere paarden in de kudde reageren, reageren ze ook op mensen. Paarden willen er over het algemeen voor zorgen dat de kuddegenoten om hen heen zich prettig voelen. Het bijzondere aan paarden is dat ze geen onderscheid maken tussen een mens of een dier. Zodra ze in contact worden gebracht met een persoon, reageren ze vanuit hun natuur op de spanning en uitstraling die dit ‘nieuwe kudde lid’ met zich meedraagt. Spanning nemen ze over en laten ze los. Dit doen ze weer vanuit hun perspectief om samen zo veilig mogelijk te zijn en om te kunnen vluchten bij mogelijk gevaar.

Door de invloed van een paard wordt als het ware een ‘andere ingang’ genomen, namelijk via het gevoel. Het paard, in combinatie met de vertaling van de paardencoach, zorgt ervoor dat denken en voelen (opnieuw) met elkaar in verbinding worden gebracht.

Paardencoaching is voor kinderen en volwassenen die beter willen begrijpen waar ze tegenaan lopen en die bij een psycholoog niet verder komen of juist de stap naar een psycholoog nog niet willen nemen. Meestal stel ik voor om eens kennis te maken met mij en mijn pony’s. Liefst begin ik zonder enige voorkennis. Mensen zijn al heel snel geraakt door de dieren. Daarna werken we verder in een paar sessies. In een paar keer bereik je al heel veel, omdat pony’s eigenlijk alleen maar op het gevoel inspelen. De ratio wordt omzeild. Je komt heel snel tot de essentie van wat er speelt. Zo kunnen we in relatief korte tijd mooie stappen maken.

Er zijn kinderen die vaker komen om hun spanning los te laten of angsten te overwinnen. Als ik kinderen help, dan gaat het spelenderwijs. Daarbij gebruiken we ook materialen. De pony en ik kunnen kinderen heel goed helpen om hun gevoelens te plaatsen. Ik heb geleerd om dat gedrag van de pony goed te vertalen. Dit heb ik van huis uit meegekregen, maar tijdens mijn opleiding tot paardencoach heb ik mezelf hierin kunnen verdiepen.

Paardencoaching voor kinderen

Ik geef paardencoaching aan kinderen van 6 t/m 17 jaar. Soms zijn dit kinderen die al rijden op het ponycentrum, maar kinderen hoeven geen ervaring te hebben met ponyrijden. Onze pony’s zijn heel lief en rustig. Coaching is voornamelijk naast de pony’s.

De pony’s helpen kinderen om te gaan met gevoelens. We geven samen op een prettige en laagdrempelige wijze inzicht en richting. Ze helpen spanning los te laten. De pony’s geven de kinderen het vertrouwen om het zelf te kunnen. Het is fantastisch om te zien hoe het kinderen helpt.

Paardencoaching voor volwassenen

Paardencoaching op ons ponycentrum is er ook voor volwassenen. 

Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met mij op.